Futás utáni regenerálódás?! Íme, öt tipp, hogy gyorsabban kipihend magad

 

Egy hosszú, több kilométeres futás vagy verseny után amellett, hogy nyújtanod kell, van még néhány teendő, amiről nem feledkezhetsz meg. Itt van öt dolog, amit feltétlenül végezz el edzés után!

 

  1.  Lazíts!

A célvonal átszakítása után az első dolog, amit tenned kell egy 10 perces, lassú kocogás. Ezzel csökkentheted a verseny utáni izomlázat is.

  1. Nyújts, és használj SMR hengert!

A kocogás után nyújtanod is kell! A vádlid, a combod, a fenék körüli izmokat és a karokat is. Így segítve izmaidat, hogy futás után a lehető legkevesebb fájdalommal teljen az elkövetkezendő idő. Sokat segíthet az SMR henger. A hengerezés tulajdonképpen egy önmasszázs. Lazító hatása mellett segít az adott területről elszállítani az anyagcsere melléktermékeket is, hiszen növeli ott a vérellátottságot, segít a regenerálódásban.

 

  1. Egyél!

Minél előbb, annál jobb. Tápanyagban gazdag ételekkel hozzájárulhatsz szervezeted gyors energiatermeléséhez. A legjobb, ha edzés után egy 20-30 perccel később már tudsz is valamit enni.

  1. Igyál!

Hidratálj vízzel! Még akkor is, ha hideg van. Hiszen a szervezeted és a tested izzadáskor rengeteg vizet veszít, amit minél előbb pótolnod kell. Mindegy, milyen hosszú távot futsz le, sok folyadékot kell innod!

      5. Aludj többet

A pihenés legfontosabb eszköze, a nyugodt, hosszan tartó alvás. Az alvás segíti a sportot, a sport segíti az alvást.