Közeledik a Ring Run futóverseny hétvégéje, elmondjuk mit ne tegyél a verseny előtt

Közeledik a Ring Run futóverseny hétvégéje. A Hungaroring aszfaltcsíkján mindenkinek lesz lehetősége kondíciójának lemérésére. A nagy lelkesedéstől fűtve sokan elkövetnek néhány olyan hibát, amelyek egyébként könnyen elkerülhetőek a nagy futóverseny előtti napokban. Ezeket szedtük csokorba az alábbiakban:

Ne próbálj ki új felszerelést!

Ne vásárolj, ne próbálj ki, ne használj a nagy futóverseny előtti héten semmilyen új sportruhát, cipőt, vagy zoknit! Csak a megszokott, már bejáratott holmik alkalmasak az edzéseken begyakorolt mozgás, teljesítmény reprodukálására. Bármilyen új cucc használata  esetén fennáll a kidörzsölődés, a vízhólyagok és egyéb kellemetlenségek kialakulásának kockázata.

 

Ne változtass az étkezéseden!

Bárhol is legyen a számodra fontos verseny, ne próbáld ki a helyi specialitásokat! Nem ez az egzotikus ételek, vagy a sporttársak által ajánlott csodakaják kipróbálásának időszaka. Csak a megszokott ételeket és a megszokott időpontokban fogyaszd, ha a magadtól elvárt maximális teljesítményt szeretnéd nyújtani. Ez különösen igaz az italokra, amelyek közül lehetőleg a legmegbízhatóbb és már kóstolt ásványvizet válaszd. A sikeres verseny utáni örömödben, vagy épp a csalódást keltő eredmény feletti bánatodban aztán a megméretés után pótolhatod az elmaradt élvezeteket.

 

Ne erőltesd a programokat!

Fentiekhez hasonló okokból a mégoly látványos városnézés, vagy a természeti szépségeinek megtekintése is maradjon a verseny utáni napokra. Családosok számára különösen ideális úgy szervezni egy távoli helyszínre való utazást, hogy a család minden tagja számára élvezetes programok, akár egy kis nyaralás is beleférjen a verseny utáni napokban.

Ne felejts otthon fontos dolgot!

A nagy eseményre készülve célszerű előre felmérni a várható időjárási viszonyokat és azoknak megfelelő sportruházatot csomagolni már jó előre, hogy ne az utolsó pillanatokban kelljen kapkodni ez ügyben. A hosszabb távú igénybevételhez szükséges frissítőket, energiaszeleteket is célszerű már otthon beszerezni és becsomagolni, hogy ne kelljen a verseny helyszínén improvizálva valami ismeretlen új termékkel kockáztatni a gyomorproblémákat és ezzel együtt a sikeres szereplést.

 

Ne sajnáld az időt pihenésre!

Számolni kell azzal is, hogy az idegen helyszínen nem biztos, hogy ugyanolyan nyugodtan tudunk aludni, mint otthon. Ezért az utolsó napokban már jó előre pihenjük ki magunkat napi nyolc-kilenc órás alvásokkal. Ez amúgy is a regenerálódás legjobb és legegyszerűbb eszköze.

 

Ne add ki a kezedből!

Távolabbi úti cél esetén lehetőség szerint a kézipoggyászunkban legyen a futócipőnk és a legfontosabb versenykellékek közül, ami elfér. Ez azért fontos, mert a reptereken gyakran előfordulhat, hogy elkeveredik, vagy csak később érkezik meg az indulási állomáson feladott csomagunk.

 

Ne idegeskedj!

Lehetőség szerint kerüljük a stresszes helyzeteket. Időben vegyük át a rajtszámunkat, járjuk be a versenypályát, a helyszíneket, ahol a rajt előtt közvetlenül teendőnk lesz, hogy az utolsó órákban az idegeskedés ne csökkenthesse majd teljesítményünket a verseny napján.
Fentiek természetesen nem garantálják a csúcsteljesítmény elérését, de nagy mértékben elősegítik azt, azzal, hogy az elkerülhető hibákat megelőzik. Jó versenyzést!