Teniszkönyök: sportsérülés ami a konditeremben vagy kertészkedés közben is előjöhet

Az amatőr sportolók hajlamosak abba a hibába esni, hogy túledzik, nagyon megerőltetik magukat. Ilyenkor jönnek a sérülések, amit sokan fel sem ismernek, nem kezelik megfelelően. Pedig a legapróbb egészségügyi problémákkal is foglalkoznia kell annak aki tudatosan készül, edzi magát, hiszen hosszabb távon a teljesítmény romlásán kívül, komolyabb kockázatokkal is járhat egy nem jól kezelt sérülés. Ilyen teniszkönyök néven ismert sérülés, ami nem csak teniszezőket érint. Sőt…..!

Tennis Elbow (Lateral Epicondylalgia) - Generation Physio

 

Mi is az a teniszkönyök?

A speciális mozdulattal túlterhelt kar problémája. A felkarcsont külső-alsó területén eredő izmok inainak tapadási területének gyulladása. Ez egy valójában könnyebb, de mégis kellemetlenül fájdalmas és a sportolást is akadályozó sérülés. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak a teniszezésnél alakul ki, és az igaz is, hogy anno az „úri” teniszezést űzőknél diagnosztizálták jellemző sérülésként. Viszont mindenki szembenézhet ezzel a cudarul kellemetlen fájdalommal, aki nem erősít és nyújt rendszeresen kézfejre, alkarra, és nem fokozatosan emeli a terhelést. Mik ezek a mozgások: csákányozás, ásás, nagy súlyok emelése, ruhák kicsavarása, és bizonyos nem sportjellegű mozgások során is kialakulhat az efféle sérülés, például intenzív gépelés során. A sportok között – a tenisz mellett – a túlzottan erős, úszók által alkalmazott gumiköteles edzés, a helytelen tenyérellenállással való úszás, illetve a vívás is okozhat ilyen jellegű problémát. A legmeglepőbb azonban a zongorázás. A panasz okozója egy csonthártyagyulladás, ami az alkari feszítőizmok eredésénél a könyök külső vagy belső oldalán lévő letapadási felületen keletkezik, főleg azoknál az izomcsoportoknál, amelyek feszítjük a csuklót és az ujjakat.

 

Javasolt gyógymód:

Röviden: pihentetés

Részletesebben: A betegség kezelésének lényege a tehermentesítés. A panaszokat kiváltó mozgások mellőzése, illetőleg az alkar és a kéz nyugalomba helyezése, sínezése ajánlatos az első időszakban, de a fizikoterápiás kezelés, a fájdalmas helyi érzéstelenítése is eredményre vezethet. A lokálisan alkalmazott szteroid származékok gyakran teljesen megszüntetik a fájdalmat.

Amennyiben a fent leírt konzervatív kezelések nem nyújtanak megfelelő eredményt, műtétet végeznek, hogy a fájdalmas területet izgató izomhúzást kikapcsolják. A műtét során az alkari feszítő izomcsoport közös eredését a csonthártyával együtt leválasztják, meghosszabbítják és a feszítő izomzatot borító hártyát bemetszik. Pár hetes kímélet után a műtét 100%-os eredményt hoz.