A terheléses teszt az amatőr sportolók Szent Grálja?! Bemutatjuk a valóban fontos szolgáltatás lényegét!

A szabadidős, rekreációs sportolók gyorsan fejlődnek, ha tudatos edzésmunkát végeznek. Ez a fejlődés további motivációt jelent számukra, egyre nagyobb kihívásokat találnak, és hamar azt veszik észre, hogy sokkal komolyabban veszik már a sportolást mint azt valaha gondolták. Ennek a folyamatnak vannak mérföldkövei, amik lehetnek: távok, időeredmények, pályák, és olyan szolgáltatások, amikről azt sem tudták, micsoda. Pontosan ilyen a sokat emlegetett terheléses teszt. Egyszer minden amatőr sportoló eljut oda, hogy mérlegelje szükségességét. De mire is jó valójában ez a profi sportból elterjedt vizsgálat?  És lehet, hogy ezzel kéne kezdeni a tudatos edzésmunkát?

3D Motion Capture/IMU | Noraxon USA

 

A sportolók körében elterjedt terheléses diagnosztika egyrészt, a felállított célok eléréséhez az ideális edzéstervezés kiinduló alapját szolgáltatja, másrészt összehasonlítási alap a későbbi ellenőrzésekhez, így az elvégzett edzésmunka eredményességét illetően visszajelzés kapható a szakember (edző), illetve a sportoló számára.

A legfontosabb célja, hogy megmutassa: terhelés hatására milyen változások, eltérések mennek végre a szervezetben. Kiemelten fontos észlelni az olyan anomáliákat, amik sérüléshez, kóros elváltozáshoz, extrém esetben fiatalításhoz vezethetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy a terheléses teszt nem elsősorban a leadott teljesítmények összehasonlítására való (bár egy élsportolónál ez sem kizárt), hanem arra, hogy kirajzolódjon

  • jó úton járunk-e;
  • milyen irányba haladjunk tovább;
  • milyen súlypont-változtatásokat eszközöljünk;
  • hol vannak a szűk keresztmetszetek.

 

A terheléses diagnosztika tudományos háttere bonyolult, de a lényege az, hogy fizikai terhelés (edzés) hatására az egyes szervrendszerek működésében változások jönnek létre. Ezek az akut elváltozások a terhelés formájától, nagyságától és gyakoriságától függ. Rendszeres végzett edzésmunka hatására a szervezet, élettani funkciók a terheléshez alkalmazkodni kezdenek, fejlődnek. A szervezet azokat az izomzatokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, tehát az edzésmunkának megfelelően adaptálódik a szervezet.

Ebből is következik, hogy ezeket a méréseket rendszeresen kell ismételni, ezeknek a vizsgálatoknak az elemzésével lehet kijelölni a helyes edzésmódszereket, optimalizálni a munkát.

Ma már sok labor foglalkozik ilyen diagnosztikával, rövid keresés után megtalálhatjuk a nekünk megfelelő vállalkozást, az első konzultációra azoknak is érdemes elmenni, akik csak most kezdték a rendszeres sportolást, érdemes tudatosan készülni az egyre nagyobb kihívásokra.