Soha nem késő elkezdeni a sportolást! Íme, a legidősebb nő, aki IRONMAN-t teljesített!

„Az életem során rengeteg dolgot megtanultam, többek között azt is, hogy a sportban nem annyi idős vagy, amennyi a papírjaidon szerepel. Amennyiben megfelelően felkészültél, koncentrálsz és összpontosítasz egy IRONMAN során, akkor épp annyi az életkorod, amennyinek érzed magad!” – vallja Madonna Buder, a legidősebb nő, aki valaha IRONMAN-t teljesített! 3,8 km úszás és 180 km kerékpározás után maratont futott, ez olyan mintha a Balatonfüredi strandtól átúszna Tihanyba, onnan kerékpárral menne Gödöllőre, és azonnal futna 42 km-t.

Madonna Buder, the Iron Nun - Age of Happiness - Medium


Érdemes példaképek történeteiből tanulni! Szoktuk mondani, hogy a kor csak egy szám, meg a sport konzervál, de ha olyan fantasztikus történeteket látunk, mint Madonna Buder életútja, jobban átérezhetjük mennyi minden múlik a saját akaraterőnkön.

Madonna Buder 1930 júliusában született a Missouri állambeli St. Louis-ban. Gyermekkorában nem igazán vonzotta a sport, habár tinédzserként különböző lovasversenyeken indult, sőt tizenhat esztendősen egyet meg is nyert. Azonban már ennél jóval korábban eldöntötte, hogy apáca lesz, így tanulmányai befejezését követően huszonhárom évesen zárdába vonult.

1970-ben harmincnyolc társával egyetemben kilépett a rendből és megalapította saját, „Nővérek a Keresztény Közösségért” nevezetű szervezetét.

Második „szerelmével” a futással negyvennyolc évesen ismerkedett meg. Kezdetben csak saját maga szórakozatására futott, kisebb, többnyire csak nőknek rendezett, iskolák által szervezett rendezvényeken. Sokan nem nézték jó szemmel, hogy egy középkorú apáca amatőr futóeseményeken indul. Az ellenzők hangjaitól megszabadulva csatlakozott egy futóközösséghez, amelynek bizonyos tagjai IRONMAN-versenyeken is indultak. Buder nővért azonban taszította a nyílt vízi úszás, nem is a víz, hanem a hömpölygő tömeg okozta pánikrohamai miatt. A másik nagy problémája pedig az volt, hogy azelőtt még sohasem ült versenykerékpáron.

Túllendülve félelmein ötvenkét esztendősen Írországba utazott, ahol Banbridge-ben teljesítette élete első triatlonját. Búvárruhában úszott, hogy testét elfedje, kerékpárját pedig egy rendőrségi aukción vásárolta, vélhetően egy lefoglalt lopott „férfi” bringa lehetett.

A sportág megszállottjává vált, mintegy 340 triatlont teljesített, köztük negyvenöt IRONMAN-t. Ez a számadat azonban korántsem pontos, mivel egy idő után már nem tartotta számon versenyeit, így csak tippelni lehet, hogy összesen hány megmérettetést is abszolvált. 2005-ben elindult a hawaii IRONMAN-világbajnokságot, teljesítve azt. Egy évvel később, 2006-ban 16:59:03-as káprázatos idővel ismételt, ezzel pedig ő lett akkor a legidősebb ember, aki valaha befejezett egy IRONMAN-t. Rekordját később Lew Hollander megdöntötte, de mind a mai napig Buder nővér a legidősebb nő, aki befejezett egy IRONMAN-t.

  1. augusztus 24-én csak percekkel csúszott ki a limitidőből a kanadai Pentictonban rendezett IRONMAN-versenyen, egészen pontosan két perccel úszott meg a tizenhét órás limithez képest. 2009. augusztus 30-án ellenben visszatért és 16 óra 54 perces idejével nyolcvanadik életévében sikeresen teljesítette a kihívást, ezzel újabb káprázatos rekordot felállítva.

Az elkövetkezendő években még számos versenyen rajthoz állt, de értékelhetően célba érkeznie különböző okokból – elszakadt az úszóruhája, elesett a kerékpárral, időlimiten kívül érkezett – már egyszer sem sikerült neki.

2014-ben könyvet adott ki „Bölcsességek és inspirációk egy nyolcvanéves triatlonbajnoktól” címmel. Teljesítményével az évek során sok csodálót szerzett a sportkedvelők között. Ismertségét is fölhasználva, számos karitatív szervezet számára gyűjtött adományokat. 2014-ben beválasztották a sportág halhatatlanjai közé.

„A hitem vezetett végig életem jó és rossz döntésein. Amikor megsérültem, kértem az Urat, hogy állítson újra talpra! Isten ismeri a szándékainkat, így segített, hogy folyamatosan futhassak a céljaim irányába” – írja könyvének bevezetőjében a „legendás” Madonna Buder.