Profi sportolók étkezési tippjei: receptek amik már bizonyítottak

Sokak véleménye szerint az állóképességi sportok csúcsát az IRONMAN versenyek jelentik. Nehéz az érvekkel vitatkozni, hiszen ha a közel 4 km-es úszás után a 180 km-t kell kerékpározni, akkor már senkinek nem lenne kedve egy maratont futni. De ha még rá is vennénk magunkat, olyan energiákat igényel a szervezettől ez a hihetetlen teljesítmény, hogy tudatos táplálkozás nélkül kimerülne a testünk.  A triatlonosok számára különösen fontos, hogy az ételek tápanyagokban gazdagok legyenek, fagyaszthatóak, tárolhatóak, hogy egy kemény edzés után csak be kelljen nyúlni értük a hűtőbe. Ezért jó, és követendő példa lehet a sportág profi versenyzőinek étrendje.

Képtalálatok a következőre: triathlon ironman food receipt

 

Egy másik fontos követelmény, hogy az étel a tartós igénybevételt követően is megfeleljen a sportolói életciklus táplálkozási elvárásainak. Legyen egyszerű, tápláló és ízletes. Íme, a profik javaslatai!

 

Terenzo Bozzone rizsparéjos csodái

Bozzone IRONMAN 70.3-as világbajnokként imádja a rizsparéjt kókuszolajjal, amely pillanatok alatt elkészíthető, fagyasztható, így bármelyik edzés után azonnal rendelkezésre áll.

Így készül

A lehető legegyszerűbb módon készítsük el (kicsit pirítsuk, majd főzzük meg) a rizsparéjt, majd keverjük bármivel, amit a hűtőben találunk. Ez lehet kókuszolaj, avokádó, buggyasztott tojás, vöröshagyma, chili, koriander vagy akár füstölt lazac is. Bármelyik elkészítési módot is választjuk, egy könnyű, egyszerű, de tápanyagokban gazdag ételt kapunk.

 

 

Andy Potts szuper salátája

A többszörös IRONMAN bajnok és olimpikon Andy Potts kedvence egy saláta, amely bővelkedik zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, és könnyen elkészíthető fehérjeforrásban, úgy, mint a hal vagy a grillcsirke. A saláta könnyen tárolható, így az elkövetkezendő napok során is fogyasztható.

Így készül

Főzzünk meg egy kis tésztát vagy gabonát (esetleg rizst, kuszkuszt, farrót). Hagyjuk kihűlni, mielőtt hozzátesszük a kedvenc zöldségeinket, vagy éppen bármit, amit a hűtőben találunk. Andy általában spenóttal, rukkolával, uborkával, paradicsommal, paprikával, fetasajttal, mandulával és avokádóval színesíti az ételét. A végén meglocsolja egy kis olívaolajjal, citrommal, majd megbabonázza sóval, borssal és korianderrel. Máris tálalható!

 

 

Jodie Swallow tojásos-zöldséges hasábja

Swallow, a 2010-es IRONMAN-világbajnok úgy véli, hogy a szervezete tápanyagszükséglete miatt a konyhában is ugyanolyan hatékonynak kell lennie, mint a versenyek során. Kedvence a tojásos-zöldséges hasáb. „Általában nagyon alacsony a B12-vitaminszintem, amit a tojás és a kelkáposzta segít pótolni. Ez az étel őrületesen egészséges, rengeteg elvesztett tápanyagot pótol a szervezetben” – mondta kedvencéről Swallow.

Így készül

Két emberre főzve egy közepes serpenyőben forrósítsunk kókuszolajat. Adjunk hozzá félzacskónyi fagyasztott kelkáposztát, finomra vágott hagymát és lereszelve egy fél édesburgonyát. Az elegyet körülbelül öt percig gyakorta kevergetve süssük. Ezt követően üssük rá a tojásokat, fedjük le, süssük még öt percig, egészen addig, míg a tojások „megbuggyannak” a tetején. Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk, és díszítsük fetasajttal.

 

 

Joe Gamble babsalátája

Sokan tudjűk, hogy az IRONMAN 70.3 bajnoka, Joe Gamble vegetáriánus. A hús kerülésével, a tofu alapú élelmiszerek kapcsán nincs nehéz dolga a gyorsan elkészülő ételek világában. Az elmúlt néhány év során művészire fejlesztette a hideg saláták kivitelezését, amelyeket csak hűtőbe kell tenni és akár még ebédnek is megfelelőek.

Így készül

Az egyik nagy kedvence a hárombabos saláta csicseriborsóval, fekete babbal, vesebabbal és kukoricával, s az egész megbabonázva egy kis balzsamecet öntettel. Nagyon gyorsan elkészíthető, de ha adunk hozzá egy nagy adag vegyes zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, avokádót, akkor kész a tökéletesen kiadós ebéd.

 

 

Melissa Hauschildt rizottója

Az IRONMAN 70.3 kétszeres világbajnoka szerint a gyors vacsora kulcsa a friss alapanyag és az egyszerű elkészítés. Melissa általában arra is ügyel, hogy a hűtőszekrénye ne legyen üres, és a felkészülése során a táplálkozásába se essen hiba. „Amennyiben kevés a szabadidőm, abban az esetben salátát és steaket eszem vacsorára. Szeretem a nagy adag salátát és a húst is” – mondta a kiváló sportoló, aki szereti teljes egészében kihasználni a főzésre szánt idejét.

Így készül

Készítsük el a rizottót, de nem a hagyományos főzési stílusban. Melissa csak feldobja a tűzre, aztán elmegy zuhanyozni. Amikor végez, akkor veszi le az ételt is, amelyet gyakran csirkével, gombával, mogyoróhagymával vagy éppen spenóttal színesít.

 

 

Sarah Haskins étele a rizsfőzőből

Sarah Haskins olimpikonként nem kevesebb, mint harminchét profi győzelemmel a háta mögött, vélhetően remekül kitapasztalta már a húszperces ételek elkészítésének tudományát. A főzés nála úgynevezett „ömlesztett” módszerrel zajlik, mindig felhasználja a maradékot, ami biztosítja a gyorsaságot. Szereti használni a rizsfőzőgépet, amelyben rizst, rizsparéjt és édesburgonyát készít, ezzel is csökkentve a konyhában töltött időt.

Így készül

Vágjunk kockára két-három édesburgonyát és adjunk hozzá két csésze barna rizst! Tegyük a rizsfőzőbe, s miközben melegedik, ízesítsük mazsolával és mandulával! Feldobhatjuk az ízét egy kis mézzel vagy mogyoróvajjal is…

Képtalálatok a következőre: triathlon ironman food receipt