Sportolóknak alap! Természetes proteinforrások!

Amikor mozgásról és a megfelelő táplálkozásról van szó, sokan a szénhidrátok bevitelére koncentrálnak. Könnyen belesétálnak abba a csapdába, hogy nem foglalkoznak a fehérje bevitelével, pedig az ugyanolyan fontos lenne. Mutatunk néhány ételt, amivel segíthetsz izmaidnak a regenerálódásban és fejlődésben, ráadásul egészségesek is.

  1. Tojás

Ár-érték arányban keresve sem találunk jobb fehérjeforrást a tojásnál. Fontos, hogy ne csak a tojásfehérjét fogyasszuk el, a sárgájában még több fehérje van.

  1. Vadlazac

A vadlazac igazi fehérjebomba. Ha valamit, akkor őt be kell iktatnod a heti étrendedbe. Ráadásul nem csak fehérjében gazdag, tartalmaz omega-3-at is, ami szintén fontos tápanyag.

  1. Túró

A becsomagolt proteinistennő. Egy kis gyümölccsel megspékelve bármilyen édességet helyettesít.

  1. Marhahús

A marhahús mellett nehéz elmenni, ha fehérjéről van szó. Ne a gyorséttermekben kapható hamburgerekre gondoljunk, hanem a minőségi bélszínre.

  1. Görög joghurt

Egy pohárban körülbelül 16 gramm fehérje van. Ez dupla annyi, mint a hagyományos joghurtban, cukorból pedig feleannyit tartalmaz, mint klasszikus társa. Édességnek is kiváló.

  1. Szardínia

A vadlazachoz hasonlóan úszik benne a fehérje, illetve gazdag D-vitaminban és omega-3-ban.

  1. Tejsavó fehérje

Ár-érték arányban nagyon erősek ezek a készítmények, ráadásul rengeteg aminósavat is tartalmaznak. Ezek között ott vannak az úgynevezett elágazó láncú aminósavak, melyek segítik az izmok regenerálódását.

  1. Baromfi

Minél kevesebb lába van egy állatnak, annál több fehérjét tartalmaz. A halak után a baromfifélék a legértékesebbek ilyen szempontból. Érdemes legalább egyszer a héten csirkét vagy pulykát enni.

  1. Magvak

Lehet, hogy nem a leggazdagabb források, de annál kényelmesebbek. Az apró zacskók mindenhol elférnek, ami pedig a legjobb, hogy nem romlandóak. Nyugodtan megeheted azt is, amit egy hónappal korábban a táskádban felejtettél.

  1. Quinoa

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, a cékla és a spenót rokona. Teljesen természetes, és a magvakkal ellentétben igen gazdag fehérjében. Érdemes kipróbálni tyúkhúslevesben megfőzve.