Reggel vagy este szoktál edzeni? Itt az ideális időzítés, ezzel a tréning beosztással nem csapod szét magad!

Az alvás segíti a sportot, a sport segíti az alvást. De nem mindegy, mennyit sportolsz és melyik napszakban. Ha nem vigyázol, elillanhat az álom a szemedből az edzés miatt. A jó alvásért így időzítsd az edzést.

 

Képtalálatok a következőre: tired woman in fitness room

Az egészséges életmódhoz megfelelő mennyiségű alvás kell. Ez alatt az idő alatt építi újjá a szervezet az aktív időszakban lestrapált rendszereket. Ehhez legalább hat, legfeljebb kilenc órára van szükséged. Ennél több vagy kevesebb alvás nem jár megfelelő eredménnyel. Igen, alvásból nemcsak a túl kevés, hanem a túl sok sem jó!

 

 

A kevés, illetve a túlalvás is egészségkárosodáshoz vezethet: a legegyszerűbb megfázástól az immunrendszer gyengüléséig, a szívpanaszoktól az infarktusig és a rák kialakulásáig sokféle súlyos kór kialakulását okozhatja az alvászavar. Ezért jó tudni, hogy akik rendszeresen sportolnak – akár csak negyedórát naponta –, jobban alszanak, mint azok, akik nem mozognak.

Az egészségünk mellett a szépségünkért, sőt, párunk nyugodt pihenéséért is sokat tehetünk a rendszeres mozgással. Hiszen ha a sport hatására karcsúsodunk, akkor egyrészt csinosabbak leszünk, másrészt a fogyás visszahat a légzésre (csökkenti a horkolást, ami a nyugodtabb alvást segíti az által, hogy több oxigénhez jutunk, sőt az alvás közbeni légzéskimaradás is felére csökken).

Mégis ronthatja az alvásminőségünket, ha nem vesszük figyelembe szervezetünk jelzéseit, és nem fordítunk elég figyelmet a regenerálódásra. A hirtelen sok extenzív aerob munkával járó edzés után az emberek hajlamosak a túlalvásra. Míg a terhelés rendszeres, folyamatos ismétlődése esetén kialakuló túledzettség hatására álmatlanság, illetve kialvatlanság léphet fel.

 

Mikor legjobb az alvás szempontjából tehát a sport?

  • Ideális: Kora reggel! Nemcsak a későbbi nyugodtabb alvást szolgálja, de az első kávét is „pótolja” felpörgetett idegrendszerünkkel és anyagcserénkkel.
  • Elmegy: A késő délutáni – négy és hat óra közötti – edzések alatt tudjuk kihozni magunkból a maximális teljesítményünket, mégis az alvásra nem hat jól, mert felpörget vagy túlfáraszt.
  • Csak hétvégére: Az esti – hét óra utáni – edzés a mesterséges fénnyel meghosszabbított nappalainknak köszönhetőn új lehetőséget kínál, de csak akkor, ha másnap tovább alhatunk, mert intenzív mozgás után még garantáltan órákig ébren leszünk.

Összegezve tehát: vegyük figyelembe szervezetünk igényét ezen a téren is, és ha lehet, tervezzük reggelre az edzést!

Forrás: Life.hu