Sokáig szeretnéd megőrizni szép mosolyodat? Ezekre az élelmiszerekre figyelj!

Ha sokáig szeretnéd megőrizni szép mosolyodat, egészséges, fehér fogsorodat, jó ha tisztában vagy vele, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kárt tehetnek a fogzománcban.

Képtalálatok a következőre: beautiful smile woman fruits

 

Mielőtt legyintenél, hogy ez Téged biztosan nem érint, mert egészségesen étkezel, nem iszol kólát és kávét, olvasd végig a cikket, mert meglepő módon a fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében rendszeresen sok gyümölcsöt, gyümölcslevet és vitaminokat fogyasztanak.

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás. Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona). A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a problémával, és megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket.

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

 

 

Mi okozza az eróziót?

Veszélyt jelentenek a fogzománcra a magasabb savtartalmú gyümölcsök, különösen a citrusfélék, az ecetet tartalmazó ételek, akár egy könnyű saláta öntete is, a savas édességek, a vitamin készítmények, a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek (még a 100 százalékos termékek is), az energiaitalok, a vörösbor. A saveróziót kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség, például reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés miatt is. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (például fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománcréteg.

A megoldás persze nem az, hogy ezentúl nem fogyasztunk például citrusféléket, vagy elhagyjuk a vitamin készítményeinket, csak fogápolási szokásainkon érdemes változtatni. Például jó tudni, hogy a savban gazdag ételek fogyasztása után közvetlenül nem szabad fogat mosni, hanem kicsit várni kell, mert ilyenkor a legsérülékenyebb a fogzománc.