Edzés előtt Te is ellógod a bemelegítést? Elmondjuk miért követsz el hatalmas hibát!

Bármilyen mozgást is végzel, bármit kezdesz el sportolni, kifejezetten fontos az alapos bemelegítés! Ezzel a testhőmérsékletedet a megfelelő szintre emeled, ahogy az izmaid hőfoka és a pulzusod is emelkedik. A bemelegítéssel tulajdonképpen egyértelmű jelet küldesz a testednek, hogy hamarosan aktív mozgásba kezdesz.

Mivel sokan kihagyják az edzésnek ezt a nélkülözhetetlen részét, érdemes tanulmányozni miért is olyan fontos, miért van rá szükség minden tréning alkalmával:

  • Növeli az izmok vérellátását és serkenti a vérkeringést.
  • Felkészíti az idegrendszert az edzésre
  • Összehangolja az agyat és a testet,
  • Csökkenti a sérülések bekövetkezésének esélyét is.

A bemelegítés során több szervrendszerünk működését kell nyugalmi állapotból munkahelyzetbe hozni. A mozgatórendszerek állapota megváltozik úgy, hogy a fizikai terhelést el tudják viselni. Ilyenkor az ízületekben lévő nedvtermelés is fokozódik, ezáltal az ízfelszínek között csökken a súrlódás.

Bemelegítés alatt a szívműködés erőteljesebbé válik. A pulzusszám megemelkedik, ez pedig fokozza a vér oxigénszállító kapacitását is. Az egyik legfontosabb esemény, amikor a test hőszabályozása megváltozik. A jó bemelegítés jele, hogy megindul a verejtékezés. Előnye továbbá az is, hogy a szalagok sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak, ezáltal csökken a sérülésveszély is. A terhelésre mindenképp fel kell készítenünk a szív- és érrendszert is úgy, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást. Ezáltal elérünk egy bizonyos pulzusszámot, amelyre a testnek szüksége van.

 

Többfajta melegítési módszer létezik, most egy népszerű, CrossfFit -es megoldást mutatunk a csatolt videóban, végezzétek el minden edzés előtt!

Forrás: https://aktivsport.blog.hu/