Ezt kell tudnod a kreatinról!

A kreatin sok sportágban titkos fegyverként jelenik meg, ha izomépítésről van szó, azonban sokan pont ellenkezőleg, nem gondolnak sokat a kreatinról. De kinek van igaza? Megmutatjuk, amit ennek az anyagnak hatásáról és előnyeiről tudnod kell!

Egyáltalán mi az a kreatin?

Mindenekelőtt a kreatin egy természetes anyag, minden szervezetben jelen van, feladata az izmok energiaellátása. A testünk önmaga állítja elő ezt az anyagot, de az étkezés során is viszünk szervezetünkbe belőle. Fontos, hogy az étkezéssel naponta körülbelül két és négy gramm közötti mennyiséget kell a szervezetünkbe juttatni, a sportolóknak ennél magasabb mennyiség javasolt.

Miért van kreatinra szükségünk?

A kreatin az energiaszállító, ha az izmok nagyobb igénybevétele zajlik, de az anyag fontos emellett az agy és az idegrendszer működése szempontjából is. Ha odafigyelünk a megfelelő kreatinbevitelre, úgy egyúttal erősítjük az immunrendszerünket, javítjuk a testünk védekezési mechanizmusait.

Ezt kell tudnod a kreatinról!

Ahogy írtuk az anyag mennyiségének fele az étkezés során kerül a szervezetünkbe, másik felét pedig testünk állítja elő. Az állati eredetű ételekben megtalálható a kreatin, de a növényiekben nem, így a vegetáriánusoknak figyelni kell a kreatin egyéb úton történő bevitelére!

A sportolók szemszögéből

A sportolók számára az energiaszállító funkciója miatt javasolják gyakran a kreatinkúrát. Ezekben az esetekben kifejezetten a magas kreatintartalmú élelmiszereket fogyasztják, illetve sok esetben a mesterségesen előállított kapszulák, porok formájában fogyasztják az anyagot. Egy ilyen kúrának akkor van értelme, ha a megnövelt bevitel időtartama alatt folyamatos és nagymértékű az izomépítés, nehezek és intenzívek a tréningek. Kerülni kell egyúttal a kreatin túladagolását a kellemetlen mellékhatások (felfúvódás, rossz közérzet) elkerülése végett.