Természet, izgalom, verseny! Ilyen a tájfutás!

A tájfutás vagy másik nevén tájékozódási futás a tájékozódási sportok egyike, egy olyan, atlétikai jellegű futósport, ahol a versenyzőnek térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrzőpontokkal kijelölt pályán, a pontokat többnyire előírt sorrendben érintve, a legrövidebb idő alatt kell végigfutni. A versenyző az ellenőrzőpontok között maga választja meg az útvonalát.

A tájfutáshoz speciális tájfutótérképet használnak. Általában 1:15000-es vagy 1:10000-es méretarányú részletes topográfiai térképek ezek, speciális nemzetközi jelkulccsal. A verseny során erre a térképre nyomtatják a pályát is, illetve a felkeresendő ellenőrző pontok számát.

A versenyző szempontjából a részletes és olvasható térkép megbízható segédeszköz az útvonalválasztáshoz, képessé teszi őt a tájékozódási ügyességének és futóképességének megfelelően kiválasztott útvonal folyamatos követésére.

Miközben folyamatosan a futásban van a sportoló, még le kell győznie a természet által épített akadályokat, valamint önmagát is. Izgalmas, magához vonzó sport ez. Íme, az alábbi videó a bizonyíték!