A müzli nem saláta. De azért lehetne egészséges!

Nem minden arany ami fénylik, és nem minden termék illik a diétás étrendbe amire azt mondják egészséges. Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozások szerencsére szigorúak, az összetevőket pontosan fel kell tüntetni a csomagolásokon. Elmerülve a részletek olvasásába, néha furcsaságokra bukkanhatunk. A legnagyobb márkák, szuper egészségesnek titulált termékeiben is találhatunk olyan anyagokat, amik inkább „pufikúrához” hatásosak, nem éppen fogyókúrás alapanyagok.

A müzli nem saláta. De azért lehetne egészséges!

 

Ha el vagyunk hízva, akkor sok rajtunk a zsír. Ezért a főmumusnak az élelemben található zsírt okoljuk, pedig többnyire az élelembe tett élvezeti (ipari) cukortól (amitől „jónak érzünk” egy ennivalót) hízunk.

Itt van például egy jóízűnek, színvonalasnak tartott gyümölcsös müzli. Hiszen jónak tartjuk, modernek vagyunk, tudatos étkezünk, ha müzlit eszünk reggelire. Nyilván elterjedt, hogy a jó müzliben van gabonahéj, azaz teljes kiőrlésű, folsav, rostanyag, s tartalmaz nyomelemeket. A jó müzli csökkentheti a cukoréhséget, kiegyensúlyozhatja a vércukorszintünket is.

Remek. Nézzük meg ennek a márkás müzlinek az összetételét! A 11 grammos zsírtartalom jónak mondható, hiszen kiterjeszti a két étkezés között időintervallumot, a következő étkezésnél nem leszünk farkaséhesek. (Feltéve, ha elég edzettek vagyunk, és így képesek vagyunk zsírt égetni.)

Müzlink rosttartalma kiváló, amire szükség is van, hiszen a mai ipari kajáknak alacsony az élelmi rosttartalmuk.

A fehérje (10 gramm) sem rossz. A szénhidráttartalom 63 gramm, ez is jó, hiszen a müzli nem saláta! De várjunk csak! Mi ez?! A cukor 17 gramm? Az meg minek? Értem én, csodák nincsenek, ettől lesz jóízű és ropogós a reggelink. De mennyi is ez a 17 gramm 100 gramm termék össztömegében? Egy hasonlat: a minden fórumon elátkozott kólában nagyjából ugyanilyen mennyiségnek 11 gramm a cukortartalma…

És még nincs vége! A müzli csomagolásáról kiderül, hogy ez már 30 százalékkal csökkentett cukortartalmú készítmény! Kész vagyok!

Ne hagyjuk, hogy becsapjon bennünket a szemünk (ha csak a nagy feliratot, a csökkentett cukortartalmat „vesszük észre”) és a nyelvünk, mert akkor igencsak megjárjuk. Abban a tudatban fogyasztjuk, hogy egészséges, aztán csodálkozhatunk, hogy kihízzuk a mérlegünket, és még a nap is elkezd körülöttünk keringeni egyre terebélyesebb össztömegünk miatt.

Legyünk résen!