Az egyik legkeményebb sport: lacrosse

 A lacrosse az egyik legrégibb gyökerekkel rendelkező csapatsport. Számos bennszülött észak-amerikai népcsoport játssza. Meglehetősen durva, sok testi érintkezéssel járó sport, amelyben két csapat mérkőzik egymással a pálya két térfelén. A bennszülött indiánoktól vették át az európai misszionáriusok, innen terjedt tovább az egész világon.

A lacrosse olyan sport, amit egy hálós végű bottal játszanak, ezt hívják crosse-nak, és arra használják, hogy ezzel vigyék a labdát, illetve a kapuba dobják. A lacrosse-nak két formája van, a szabadtéri (outdoor) lacrosse és az aréna (indoor) lacrosse. A szabadtéri lacrosse-t földön, füvön vagy műfüvön játsszák, az indoor lacrosse-t általában a jégkorongcsarnokokban, műanyagon.

A játékban a játékosok védőfelszerelést hordanak a fejükön, vállukon, karjukon és a kezükön, ugyanis a test-test elleni ütközés szerves részét képezi a játéknak, akárcsak a botokkal történő ütközés is szabályos.

A játék célja, hogy a kis, sima gumilabdát az ellenfél kapujába juttassák, minél több alkalommal. A pálya száz méter hosszú és ötvennégy méter széles. A kapuk 1,8 méter szélesek és magasak. A kapu körül van egy öt és fél méter átmérőjű kör, ez a kapus zónája, a crease. A mérkőzés négy tizenöt perces negyedből áll. Egyszerre egy csapatnak tíz játékosa van a pályán, három támadó, három középpályás, három védő és egy kapus.

Íme, egy kis ízelítő ebből a különleges sportból!