Fuss család fuss! Több mint reality, igazi motiváció a sporthoz

A TV2 legújabb sport realityje, a Fuss család fuss, ékes bizonyítéka annak, hogy amatőrök számára is adhat olyan értékeket a kihívások fizikai és szellemi legyőzése, amiket a sporton keresztül élhetünk meg. Ezek a tapasztalatok túlmutatnak a rekreációs, szabadidő sportok által nyújtott egészségmegőrző életmódon. A Fuss család fuss szereplői olyan utat járnak be, amit érdemes összefüggéseiben vizsgálni. Minden amatőr sportoló számára komoly tanulsággal szolgálhat, Az életmódváltás előtt állóknak pedig komoly motivációt adhat a kezdéshez, mindenki számára példát mutatnak a főszereplő családok.

Az életmódot váltók általános célja az egészségmegőrzés, hiszen napjainkban már köztudott és tudományosan igazolt tény, hogy a rendszeres fizikai aktivitás az egészségmagatartás egyik fontos eleme.. De a Fuss család fuss versenyzői már az első elhatározásuknál sokkal többet értek el, mentálisan is szintet léptek. Egyből olyan motivációt találtak, ami már önmagában túlmutat a szokásos lépéseken. Összetett kihívást tűztek ki célul, olyan feladat teljesítésére vállalkoztak, amiben a szellemi frissesség, a csapatmunka, fokozott koncentráció, és lelki egyensúly is szükséges a komoly eredmények eléréséhez. Gyakorlatilag azonnal megvalósítják azt a filozófiát amit a sport szellemiségeként megfogalmaztak régen, amit a sport definíciójaként már az újkori olimpiák kezdetétől sokan idéznek:  „„A sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusaira”.

A motiváció megtalálása és a cél kitűzése után a megvalósítás sem egyszerű, főleg nem olyanok számára, akiknek a sportcsapatnál komolyabb kötődésük van társaikhoz. Szeretteikkel, családtagjaikkal kell megélni a siker és bukás kapcsán felmerülő szituációkat. Hétköznapi helyzetekben is érzékenyebben kezeljük a hozzánk közel állók kritikáit, és a generációs különbségek is gondot okozhatnak, de a sportpályán ezek koncentráltan jelentkeznek. Ebben a reality-ben nem az összezártságból adódó, vagy a  szerkesztők által generált problémák jelentkeznek. A műsorban példák sorát láthatjuk a sport összetartó erejéről, az együttműködésről, tervszerűségről. Mindenki számára jó lecke lenne egy hasonló sport kihívás közös teljesítése, érdemes ilyen oldalról is szemlélni az epizódokon át látható fejlődést.

A csapat összekovácsolására, a folyamatos motiváció megtartására, és a pályák elemzésében hatalmas segítséget jelentenek az edzők. A nagyszabású sport-reality négy trénere nem más, mint Tápai Szabina, Huszti Kata, Katus Attila és Bodó Imi! Ők kimaxolják mindazt, amit egy sportvezetőről elképzelünk. Velük lett teljes a kép, az Ő segítségükkel alakulnak át a családok igazi csapatmunkát végző sportolókká. A pályán olyan szituációk adódnak, amiket egy sokat látott pszichológus is nehezen tudna feldolgoztatni a versenyzőkkel. De az edzők a saját tapasztalataikból építkeznek, a sport értékrendjét felhasználva oldják a feszültséget.

A Fuss család fuss által olyan utakat is megismerhetnek az emberek, amik komoly személyiségfejlesztő hatást is gyakorolhatnak. A sportban elérhető sikerek leginkább a befektetett munkán múlnak. A műsorban látottak bizonyítékul szolgálnak, hogy tovább lehet lépni, mindenkinek lehet hosszabb és gyorsabb teljesítményeket kitűzni és elérni.

A szereplők alapképzettsége semmiben nem különbözik az átlagtól, így könnyen bele tudjuk képzelni magunkat a felkészülés kihívásaiba. Innen már csak egy elhatározásra van szükség, egy motivációs cél meghatározása a feladatunk, és mi is elszántan vághatunk bele az életmódváltásba, megismerhetjük a sport által tapasztalható örömöket, élményeket.