Mit tegyünk izomsérülés esetén?!

Az izmok adnak tartást és erőt testünknek, ők felelnek minden mozgásunkért, emiatt is gyakori a sérülésük. Összegyűjtöttük, mit tehetsz izomsérülés esetén.

Az izomsérülés gyorsabban megtörténik, mint gondolnánk: egy elkapkodott megindulás, egy ugrás a strandon, egy hirtelen mozdulat, s máris nyilalló fájdalmat érezhetünk. A sérülések leggyakoribb változata: húzódás, rándulás, az izomrost szakadása. Felmérések szerint évente a sportolók húsz százaléka szenved el valamilyen sportsérülést. A célzott bemelegítéssel drasztikusan csökkenthető a sérülés esélye, de egyéb módszerekkel is védekezhetünk.

Ezt szabad és ezt tilos izomsérülés esetén!

A legfontosabb: gyorsan kezeljük!

Ha a mozgás alatt azt érezzük, hogy bármely izmunk begörcsöl, keménnyé válik, azonnal tartsunk szünetet, vagy legalább az intenzitást csökkentsük. Ellenkező esetben egy húzódást vagy akár egy izomrost szakadást is kockáztatunk. Kövessük a következő négy tevékenységet ilyen esetben: pihentetés, jegelés, kompresszió, felemelés!

Mikor kezdheted újra?

Sok sportoló elköveti azt a hibát, hogy teljes gyógyulás előtt kezdi meg újra a mozgást. Ha így teszünk, a sérülés rendszerint kiújul és nehezebben gyógyul, hosszabb ideig tart a regeneráció. A lábadozás időtartama egy izomsérülés esetén két héttől hat hétig tart általában. Nagyságrendileg tíz napot követően lehet könnyű nyújtással gyorsítani a regenerációt.