Így egyél, ha aktívan mozogsz!

Legfontosabb tápanyagaink közé tartoznak a szénhidrátok, ennek ellenére fogyasztásukkal kapcsolatban több hiedelem, félreértés kering. Ezért most pontosítunk. Így egyél, ha aktívan mozogsz!

Így egyél, ha aktívan mozogsz!

 

Vigyázz sportolóként a teljes kiőrlésű termékekkel!

A szénhidrátok komplex és egyszerű szénhidrátok lehetnek. A komplex szénhidrátokat, mint például a keményítőt, amely szénhidrátbevitelünk fő részét teszi ki, előnyben kell részesíteni az egyszerű szénhidrátokkal, cukrokkal szemben. Az emberi szervezet igényét főleg keményítőből (müzlik, pékáruk, főzelékek, zöldségek, tészták, rizs, zab és egyéb kásák) pótolhatjuk.

A félbarna, barna, rozsos, magvas kenyerek a fehér lisztből készült kenyérnél gazdagabbak rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és tartósabb jóllakottságérzetet okoznak, tehát jobb választást jelentenek, mint fehér változataik. A teljes kiőrlésű kenyér még gazdagabb rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, de ez a sportolók fokozott energiaigénye miatti mennyiségnél rosttartalma és telítő hatása miatt már hátrányos lehet.

Ehetünk csokit?

Javasolt az édességek, fagylaltok, csokoládék, cukros üdítők rendszeres fogyasztásának kerülése! Ezek hetente néhányszor, mérsékelt mennyiségben fogyasztva nem jelentenek problémát, de fontos tudni, hogy a sportolói körben is elterjedt téves hiedelemmel szemben ezek a szénhidrát raktárak feltöltését nem segítik elő (különösen a csokoládé nem)! Az az egészséges, ha asztalunkra naponta többször is kerül zöldség és gyümölcs, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott formában.

A nehéz, zsiradékban gazdag ételekkel szemben a szénhidrátokban, főétkezéseknél a komplex szénhidrátokban gazdag ételek előnyben részesítése javasolt. Az ételek elkészíthetőek egészségesebben, például nyolc százalékos zsírtartalmú tejföllel a húsz-huszonöt százalékos helyett, vagy például kefirrel.

Napi minimum négy-öt kis étkezés az ideális, ennél több étkezés jobb hatású lehet a teljesítmény fenntartásához szükséges energia biztosításához. Fontos, hogy egyenletesen osszuk el a táplálékmennyiséget, és ha lehet ne rohanva, kapkodva együnk (nap közbeni utazásokhoz viszont praktikus lehet egy-egy szendvics). A gyakori étkezésekkel (ha az elfogyasztott mennyiségek sem túl nagyok) jó úton haladunk az egészséges táplálkozás és a tömeg szabályozása felé!

Alapelv, hogy nincs tiltott étel, csak nem ajánlott mennyiség vagy elkészítési mód!