Sérülések: így csökkentheted a kötelező pihenőt!

Tanácsok, tippek, hogyan lábaljunk ki gyorsan rándulásokból, húzódásokból. Sérülések után tedd ezt!

Képtalálat a következőre: „running injury”

Kevés olyan labdarúgó mérkőzés van, ahol nem látunk fájdalmas arccal a földön fekvő játékost, akit végül hordágyon kell levinni a játéktérről. Nem csoda: a statisztikák szerint a foci a legtöbb sérülést okozó a sportágak közül. Logikus, hiszen ezt a sportot űzik a legtöbben, így a számadat sem lephet meg senkit: átlagban a sérülések közel egy harmada a futball kapcsán történik.

 

A leggyakoribb az ín- és izomsérülés, a rándulás és húzódás, ahogy gyakori a csonttörés is. Utóbbi esetben természetesen azonnal orvosi segítségre van szükség, de a kisebb sérüléseket otthon is tudjuk kezelni. A húzódásos, rándulásos sérülések esetében az „arany négyes”: pihentetés, jegelés, kompresszió, felemelés.

 

Sérülések: így csökkentheted a kötelező pihenőt!

Sohase a bőrt jegeld!

 

Jöjjünk le a játéktérről, futó-, tenisz- vagy bringapályáról, pihentessük testünket és jegeljük a sérült testrészt, méghozzá legalább húsz percig! A legjobbak a speciálisan erre tervezett hűsítő-nyomó kötések, de segítség lehet a nejlonzacskóba csomagolt jégkocka is. A legfontosabb, hogy a jeget sohase közvetlenül a bőrre tegyük, mindig legyen egy kendő vagy textildarab a bőr és a jég között!

 

Általában ez már elegendő fájdalomcsillapítás. Ezután pedig jöhet az „arany négyes” további két eleme: kompresszió, azaz nyomókötés, és a sérült testrész felemelése, felpolcolása, no meg persze a reménykedés, hogy a sérülések miatt kimaradt idő rövid lesz. Egy biztos: jelentősen csökkenthetjük a kötelező pihenő időtartamát a fentiek betartásával.