Mit tegyek Achilles-ín sérülés esetén?

Az Achilles-ín testünk legerősebb ina, mégis gyakori a sérülése, esetleg szakadása. Megmutatjuk, milyen okok vezethetnek idáig!

Az Achilles-ín szakadás nagyon fájdalmas és lassan gyógyul. Az ínsérülést leggyakrabban a túlzott terhelés, a sport miatti eltúlzott igénybevétel okozza. Már kisebb sérülés is kellemetlen fájdalmat okozhat minden lépésnél séta közben. Minden lépésnél a sarkunk feletti húzódás, vagy az emeltre sétálva lépcsőfokonkénti fájdalom, ez mind az Achilles-ín vészcsengője, állj, ne tovább! Ennek oka, hogy ha a bajok megoldását elodázzuk, gyorsan krónikus problémákba ütközünk.

Mikor menjünk orvoshoz?

Nem minden apróság jelent sérülést, amit kezelni kell. Pont a kezdő vagy újrakezdő sportolóknál jellemző egy „furcsa érzés” az izmokban, inakban, ami gyorsan tovaszáll. A túlzottan ambiciózus sportolóknál a túl gyakori és intenzív edzés nyomot hagy az Achilles-ín környékén, és magán az ínon is. A bajokat nem szabad ignorálni, cselekednünk – valószínűleg éppen pihentetnünk – kell, hogy mielőbb kilábaljunk belőlük.

Mit tegyek Achilles-ín sérülés esetén?

Egy akut gyulladás jelei lehetnek bedagadás, bőrpír, túlmelegedés vagy fájdalom, amik elsősorban a futás vagy kocogás, az ugrás, a hegymászás vagy épp a lépcsőzés alkalmával jelentkeznek. Ha ilyen tüneteink vannak, elsősorban pihentessük a lábunkat és ha a tünetek napokon belül nem enyhülnek, kérjünk szaksegítséget.

Krónikus a gyulladás, ha akkor jelentkezik leggyakrabban, amikor reggel felkelünk az ágyból vagy amikor nekikezdünk az edzésnek. A tünetek az edzés vagy mozgás alatt megszűnnek, majd nyugalmi állapotban újra fellépnek. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A pontos diagnózis

Kezdetnek mindig pontosan körül kell írnunk a panaszokat: Mióta tart a probléma? Pontosan hol érzünk fájdalmat? Mikor jelentkezik a fájdalom? Korábban is voltak hasonló bajaink? Más testrészünkön is érzünk elváltozást?

Ezt követi az ín és a teljes testünk alapos vizsgálata. Fontos, hogy a pontos diagnózishoz készüljünk fel és megfelelő adatokat adjunk a doktoroknak, így tudják a leginkább megfelelő kezeléssel gyorsan feledtetni a panaszokat.