Futás: Vigyázat! Az egészség a legfontosabb, csak a határokat betartva terheljük magunkat!

Futás? Persze, kocogjunk, de fussunk jól! Felmérések szerint csak minden harmadik kocogó sportol az egészségesnek megfelelően.

 

A túlterhelés sérülésekhez vezet

Egyre többen járnak futni. Nem csak a maratonokra edzők, hanem a kezdő kocogók is mindinkább nagyobb számban használják a futóutakat. Habár orvosi szempontból semmi sem szól a szab

Képtalálat a következőre: „running sick woman”

ad levegős gyakori mozgások ellen, de aki csak „ész nélkül” futni kezd, nem feltétlenül egészségesen teszi azt. Az ok: sok futó terheli túl testét, ami edzetlen állapotban fokozza a sérülések kockázatát. Ehhez kapcsolódik még, hogy nincs még egy olyan szabadidős sport, ami ennyire digitalizált lenne, mint a kocogás: számtalan alkalmazás segíti a futókat, hogy a teljesítményüket ellenőrizzék, mérjék és megosszák a közösségi oldalakon.

Orvosi kontroll futás előtt

Az orvosok egyértelmű tanácsa: harmincöt éves kor felett, mielőtt „futásnak indulunk”, vizsgáltassuk ki magunkat. Egy orvosi kontroll alkalmával ízületi problémákat vagy egyéb megbetegedéseket szűrhetnek ki, ahogy a személyes rizikófaktorokkal is tisztába kerülünk: van-e magas vérnyomás vagy koleszterinszint, van-e genetikailag kódolt betegségünk vagy hajlamunk. Összességében a legfontosabb, hogy a tréningeket a reális edzettségi szintünknek megfelelően állítsuk össze és csak lassan, fokozatosan emeljük a terhelést. Sok futó túl gyorsan kezd, és emiatt a mozgást a teljes időtartam alatt túl magas pulzusszámon hajtja végre.

Futás: A többség betegre futja magát

Inkább előbb óvatosan, mint később bánva

A futás sok problémája orvosolható lenne a tréning intenzitásának csökkentésével. Ellenkező esetben lehet orvosokhoz járni fájdalmak vagy sérülések miatt. A legtöbb (újra)kezdő problémája, hogy nem mérjük fel teljesítőképességünket reálisan. Inkább előbb vegyük vissza a tempót, mint hogy később baj legyen belőle, és a mozgás helyett maradjon a kezelésre futkározás.