Mitől függ, mennyire izzadunk?

Népi bölcsesség, hogy a túlsúlyos emberek jobban izzadnak. Egy friss tanulmány szerint azonban a testzsírnak nincs köze az erős izzadáshoz.

Képtalálat a következőre: „sweating woman runner”

 

Egyesek jobban izzadnak, mint társaik. Egy melegebb napon csapatban kocogni indulva könnyen észlelhető a különbség. De mi okozza ezeket az eltéréseket? Egyrészt a testzsír százaléka, minél nagyobb zsírréteg fedi testünket, annál gyorsabban melegedik túl a szervezet, másrészt az edzettségi szint, minél jobb állapotban vagyunk, annál kevésbé izzadunk.

Meglepő fordulat a tanulmány szerint

Egy friss vizsgálat cáfolja a korábbi tételeket. A kísérletben részt vevő, eltérő súlyú és edzettségi szintű jelölteknek hatvan percig kerékpározniuk kellett eltérő intenzitással, miközben az izzadás és a testhő adatait rögzítették.

A mérések megállapították, hogy két hasonló súlyú, egyforma tempóban tekerő ember nagyságrendileg ugyanannyira izzad, attól függetlenül, hogy egyikük alacsony és túlsúlyos, másikuk magas és vékony. A számszerű eredmények alapján az izzadás mértékét csak 1,3 százalékos szinten befolyásolja a testzsír magas aránya, azaz a verejtékezést a túlsúly csak minimális szinten érinti.