Street Workout: Divatos, látványos, de egyáltalán nem gyerekjáték!

Újabban egyre több szabadtéri létesítmény épül a nagyvárosokban az erősítő edzéseket kedvelő közönség nagy örömére. Messziről úgy látszik, mintha játszótér lenne egy ilyen erősítő park, de ha közelebbről megnézzük az ott edzők gyakorlatait, hamar rájövünk, hogy ez a műfaj egyáltalán nem gyerekjáték.

A Street Workout, avagy utcai edzés űzői általában többedmagukkal tréningeznek (persze, a magányosan edzők sem ritkák) az arra alkalmas kondiparkokban, ahol elsősorban különböző magasságú nyújtók és párhuzamos korlátok vannak kihelyezve. Többen alkalmaznak gyűrűt és egyéb eszközöket, de azok hiányában a puszta földön is számos gyakorlat végzésére adódik lehetőség.

Ha nincs a közelben kondipart, ki-ki a maga leleményes módján megtalálhatja a lehetőséget arra, hogy húzódzkodni, lábat emelni, zászlót kitartani és egyéb gyakorlatokat kivitelezni tudjon: a közelben ott vannak a játszóterek mászókái, esetleg különböző korlátok, amelyekhez a biciklit szokták kikötni, néhány alkalmas villanypózna vagy netán egy utcai szőnyegporoló… Aki mégsem talál semmit, az pedig tud venni otthonába önmegtámasztó húzódzkodót, és indulhat az edzés.

Street Workout: ez egyáltalán nem gyerekjáték!

Ha kedvet kaptál az utcai erősítéshez, látogass el egy ilyen parkba! Hogy hol találsz ilyet legközelebb, megnézheted a Street Workout magyarországi honlapján.

A Street Workout és a Fegyencedzés sokak számára rokon fogalom. A kettőt gyakran összekeverik, pedig jelentősek a különbségek: a Fegyencedzés egy meglehetősen akkurátusan kidolgozott módszer arra, hogy bárki, kortól és nemtől függetlenül növelhesse testi erőnlétét hat alapgyakorlattal, amelyek a következőek: guggolás, lábemelés, húzódzkodás, híd, fekvőtámasz és karhajlítás kézenállásban.

Minden gyakorlaton belül tíz szint van, amelyeken keresztül haladva el lehet jutni a mesterlépésig (például guggolás esetében ez az egylábas guggolás, híd esetében az állásból állásba híd). A Fegyencedzés haladó szintje már szolgál ennél nehezebb gyakorlatokkal is, mint például a zászló vagy az L-ülés. A Fegyencedzés nagyon jó alapozás lehet a Street Workoutban való elmélyedés előtt, utóbbi követői azonban leggyakrabban érzésre edzenek.