Mesterséges édesítők: valóban segítik a fogyást?

A mesterséges édesítők piaca nagyrészt arra épül, hogy alacsony kalóriatartalmú, mesterségesen előállított szerekkel próbálják helyettesíteni magát a cukrot. Elvileg ha édesítőszerrel készült „diétás” dolgokat fogyasztasz, annak segítenie kellene a fogyást, de sajnos ez nem így van. A „diétás” édességek, üdítők, sütemények, csak növelik a cukor és a szénhidrát utáni vágyat.

A kalória nélküli édesség problémája

Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy az édes íz és a szénhidrátbevitel mindenkinél összeköttetésben áll egymással. De a mesterséges édesítők szénhidrát tartalma igen csekély mértékű, így az édes íz mellől elmaradt szénhidrátért egyre jobban „ordít” a szervezetünk. Több mint két évtizede kimutatták, hogy az édes ízek fokozzák az étvágyat.

Az édesítő is hizlal?

Igen, csak máshogy. Számos kutatás bebizonyította, hogy az édesítőszerek fogyasztása katasztrofális hatással van a metabolizmusunkra. 2010-ben a Yale kutatói publikáltak egy tanulmányt, a Journal of Biology and Medicine-ben, amiből egyértelműen látszik a párhuzam, az édesítők térhódítása és a kóros elhízások számának drasztikus megemelkedése között. A kutatásból az is kiderül, hogy a korábban részletezett okok miatt az édesítőszerek fogyasztása könnyedén súlygyarapodáshoz vezethet.

Persze a diétához fontos lépés, hogy minimálisra csökkentsük, vagy ha lehetséges teljesen elhagyjuk a feldolgozott cukrokat. Ezzel tökéletesen egyetértünk. Ezért azt ajánlanánk, hogy elsősorban mézzel próbáljátok helyettesíteni a cukrot, vagy aki nem szereti a méz ízét, választhatja a nyírfacukrot vagy a steviát is.

A szépség fontos, de egészség nélkül mit sem ér! Vigyázzatok rá, hogy mit és hogyan esztek!