Ring Run futóversenyre készülőknek: Táplálkozási tippek amik segítenek az eredményes felkészülésben

A nyár azért a többségünk számára mégiscsak aktívabb sportéletet, a családdal  vagy a barátokkal együtt mozgással töltött napokat, heteket jelent. Ilyenkor még egy-egy sportrendezvényen is hajlamosak elindulni az amatőr sportolók. Ilyen lesz a Ring Run futóverseny is, ami a helyszín adottságai, és a kihívás miatt sokakat motivál. A  Hungaroringen július 20-án megrendezésre kerülő futóverseny nevezőit már több tippel láttuk el, sorra vesszük azokat a témákat, ami a felkészülés részét képezheti. Ezek kapcsán vetődhet fel joggal a kérdés, hogy milyen az egészséges, egy hosszabb kihíváshoz energiapótlás szempontjából is kívánatos étrend? Hangold össze az evést az edzéssel!

Képtalálat a következőre: „running girl nutrition”

 

Fontos a folyadék

A legfontosabb a megfelelő mennyiségű, az egyébként elvárható napi két-három liternél is több folyadék (leginkább víz) fogyasztása. Folyadékháztartásunk egyensúlyban tartása érdekében érdemes már reggel öt-hat deciliter zöld teával, narancslével indítani. Előbbi tisztítja is szervezetünket, utóbbi jelentős mennyiségű vitaminnal tölt fel.

A nap folyamán állandóan legyen kezünk ügyében egy félliteres ásványvizes flakon, amelyből folyamatosan kortyolgatunk. Ez nem divatkérdés és nem a női magazinokon szocializálódott hölgyek kiváltsága, hanem alapvető igénye a melegben könnyen kiszáradó szervezetünknek.

Aktív sporttevékenység előtt-után és közben különös figyelemmel legyünk a folyamatos frissítésre anyagcserénk zavartalanságának fenntartása érdekében. A legtöbb rosszullét a strandokon és a sportpályákon is egyszerűen folyadék hiányból adódik.

Laktató reggelivel kezdjünk!

Étkezésünk nem lehet a hétköznapihoz hasonlatos a nagy fizikai kihívások idején. Komolyabb edzésre vagy sportversenyre készülve fontos, hogy reggel laktató, fehérjedús ételek (tojás, sajt, felvágottak) mellett elegendő rostanyagot tartalmazó müzlifélét is fogyasszunk. Utóbbiak – mivel hosszabban felszívódó tápanyagokat is tartalmaznak – gondoskodnak legalább a nap első felére a megfelelő energiaszint fenntartásáról.

A nap folyamán aztán – függően a megcélzott sporttevékenység időzítésétől – többször, kisebb adag ételeket fogyasszunk, hogy ne terheljük feleslegesen a meleg és a mozgás által amúgy is igénybe vett szervezetünket. A mérkőzés vagy a verseny előtt legfeljebb két órával együnk utoljára.

Egy-másfél óránál hosszabb kihívás esetén viszont gondoskodjunk előre megfelelő könnyen emészthető, nagy szénhidráttartalmú táplálék utánpótlásról. Ezek jellemzően csokoládé, esetleg kisebb müzliszeletek, banán, szőlőcukor lehetnek. Mindezek fogyasztása mellett – felszívódásuk megkönnyítése érdekében is – fontos a folyamatos folyadék utánpótlás. Mindig öblítsük le az elfogyasztott falatokat némi vízzel, vagy még inkább izotóniás itallal. Utóbbiak sótartalma is fontos az intenzív izommunka során távozott ásványi anyagok pótlása érdekében.

Együnk, rögtön az edzés után!

Talán a legfontosabb, amiről a fárasztó edzés végén, vagy a célba érkezve sokan megfeledkeznek, hogy tizenöt-húsz percen belül könnyen felszívódó, fehérjetartalmú ételt fogyasszanak, mert ez biztosítja, hogy a nagy megterhelés következtében kiéhezett szervezet ne saját fehérjetartalékát (az izomrostokat) kezdje leépíteni, hanem a frissen beérkező tápanyagot építse be, ezzel máris a fejlődés irányában hasznosítva a nagy energiafelhasználással járó sportmozgást.

Mindehhez persze intenzív pihenés és regenerálódás is kell – sose feledkezzünk meg ennek biztosításáról szervezetünk egészséges fejlődése érdekében!

Jó sportolást!