Ring Run futóversenyre készülve figyelj oda milyen tanácsra hallgatsz. 12 tévhit a futásról

A mozgásszegény életmód felszámolására az egyik leggyakrabban ajánlott sport a futás. Egyszerű, könnyen elérhető, bárhol űzhető, ugyanakkor a mozgás örömét a futásban megtalálók kevesebb információval és szaktudással vannak felkészítve, mint azok, akik a fitnesztermek szakembereinek folyamatos felügyeletével és szaktanácsaival készülnek más sportágakban. Többnyire a régebben kocogók osztják meg tapasztalataikat, tanácsaikat az újakkal, és bizony sok „mítosz” is közéjük keveredik. Íme, tizenkét tévhit a futásról!

 

 1. A gyaloglás nem olyan hasznos, mint a futás

Nos, a gyaloglást ajánlom minden kezdőnek, túlsúlyosnak, térdfájósnak, gerinc beakadósnak, persze bizonyos fokozatokkal. Sokkal alacsonyabb a sérüléskockázata az alacsonyabb intenzitás, és a repülőfázis elmaradásából következő talajfogás miatt is. Sőt, a lassú kocogásnál a gyors gyaloglás sebesebb helyváltoztatás lehet.

 1. Az alapokkal ismerkedő futónak nem kell feltétlenül az új futócipő azonnal
  Egy nem sportolónak negyven százalékkal gyengébb például a keresztcsontja, mint a sok éve futó kollégáknak. A kezdőknek a – fizikai, tapasztalati, és elméleti – felkészületlenségét, hibáit az eszközöknek kell ellensúlyoznia, mind ruhában, mind cipőben. A sérülések jó része kezdeti mikrosérülésekre vezethető vissza.
 2. Az első edzéseken is „vörösizzásig” el kell fáradni, hadd fájjon
  A túlzott kezdeti terhelés megakadályoz az élvezetben, hogy visszataláltunk a külső környezetbe, jobb esetben a természetbe. Nehezen lesz fenntartható az örömteli sportolás, ha mindennap megkorbácsoljuk magunkat. A lassú fokozatossággal hetek alatt elérhetjük képességeink határait, amiből kilépve bizony küzdeni kell, ezért az első edzések mindig legyenek könnyebbek, rövidebbek, ne merészkedjünk a szakadék szélére.
 3. Minden nap edzeni kell
  Nem az edzéstől leszünk jobbak, hanem az edzésre adott szervezeti válaszoktól. Hogy ez minél hatékonyabb legyen, nyugalmat kell biztosítani számára. Ez különböző terhelés esetén más-más hosszúságú lehet, verseny esetén akár napok is.
 4. Csontritkulás megelőzésére, az ízületek karbantartására nem jó a futás
  A rendszeres futás, gyaloglás éppen csökkenti az osteoarthritis, oszteoporosis kialakulásának veszélyét. Az ízületi felszín felpuhulása, a csontritkulás igazából ugyanolyan mozgáshiányos életmódból eredő anyagcsere-betegség, mint a kettes számú diabétesz, a magas vérnyomás vagy a túl magas koleszterin. A rendszeres ciklikus állóképességi sportok többsége segít megtartani a fiatalkori képességeket ezen a területen is, sőt enyhébb esetben segíti az újra épülést is, mert a szervezet alkalmazkodik az új körülményekhez. Az alkalmazkodás hossza feladat, és korfüggő. Izmot gyorsabban, csontot lassabban építünk.
 5. Nyújtással kezdjünk
  Csak a meleg izmokat hatékony nyújtani, a hideg izmok nyújtása sérüléshez is vezethet, izomhúzódás, sőt -szakadás is elképzelhető. Ezért körülbelül tizenöt perc bemelegítés szükséges, hogy az izomzat elérje az „üzemi hőfokot”. Legjobb jele a pórusok megnyílása, az izzadás elkezdődése. Ha télen ez nem kezdődik meg, akkor nagy valószínűséggel fázunk.