Paleolit diéta: amit tudni érdemes!

Nyilván mindenki hallott már a paleolit diétáról. Manapság nagyon sokan alkalmazzák, és étkeznek annak szabályai szerint. A diéta számos előnnyel rendelkezik, és mi is csak ajánlani tudjuk. Íme, néhány tudnivaló a paleolit diéta kapcsán!

Képtalálat a következőre: „paleo nutrition”

 

A diéta alapjai

A paleolit diéta az ősemberek vadászó-gyűjtögető életmódjához nyúlik vissza. Arra kell törekedni, hogy csak olyan ételeket együnk, amit akkor az elődeink is ettek (ma már tudjuk, hogy nem teljesen ezeket ették, csak erről kapta a nevét a diéta): hús, zöldség, gyümölcs, diófélék és magvak. A tiltólistás ételek közé tartoznak a gabonakészítmények (amik glutént tartalmaznak), a tejtermékek, a feldolgozott cukor, a hüvelyesek és a feldolgozott növényi olajok.

A gabonafélék elhagyása

Talán ez a legnehezebb ebben a diétában, hiszen teljesen át kell alakítani a táplálkozási szokásainkat ahhoz, hogy száműzni tudjuk a glutént teljesen. Viszont, ha sikerül lemondanunk a rossz tápanyagokról, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok, és az intoleranciát kiváltó további összetevőkről, mint a laktóz, akkor sokkal egészségesebbé válhatunk. Javul a teljesítmény, az arcbőr megszépül, és elmúlnak az intoleranciákra utaló jelek is.

Ez nem egy rövid távú diéta

A paleolit diétát nem szabad úgy felfognunk, mint egy ideiglenes dolgot, hanem mint egy életmódváltás egyik alapkövét. Ajánlott harminc napos szigorú megtisztulással kezdeni, amikor betartjuk a paleolit minden szabályát. Ez segít levinni a gyulladásokat, gyorsítja az anyagcserét. Ezután eldönthetjük, hogy milyen szigorúan akarjuk folytatni a diétát. Bevezethetünk egy-egy lazább napot mondjuk kéthetente, vagy vissza vehetjük a barna rizst az étrendbe.