Síelni mentek, de nem hagynád ki a megszokott tréningeidet sem? Pár tipp, mire figyeljünk magaslati edzések közben

Hegyi levegőt szívnál edzés közben? Körbenéznél a tengerszint felett 1500 méterrel? Síelni vagy snowboardozni mentek, de a rossz időjárás miatt más mozgásformát választanál? Esetleg kipróbálnád a sífutást, vagy a terepfutást? Tökéletes környezet lehet a csodás alpesi táj, hogy nekivágj a hegyvidéki edzések kihívásának! Habár nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a magaslati edzések milyen szinten befolyásolják a sportolók teljesítményét, de egy-két tippet azért összegyűjtöttünk, ami segíthet.

  • Ahhoz, hogy a legkönnyebben menjen az edzés, lőj be egy 1500 és 2500 méter magasság közötti területet.
  • A hegyi edzések rajongói azt ajánlják, hogy 4-6 hétig eddz a magasban, hogy hozzászokjon a tested, és a megfelelő eredményt érd el, de vannak, akik szerint a rövid távú edzések is elegendőek. Amennyiben egy versenyfelkészülést kiegészítő, hosszú hétvége alatti edzésre gondoltál, azt 4-6 héttel a nagy esemény előtt ejtsd meg, hogy ne befolyásolja a versenyen való teljesítményedet.
  • Engedj az elvárásaidból! A más sűrűségű levegő valószínűleg megnehezíti majd az edzéseidet, főleg ha a sebességről, vagy az emelkedőkről van szó. Lassabban fogod lefutni az adott távot, nem ugyanazokkal a terhelésekkel kell számolni. És ez rendben is van. Akkor fogod igazán érezni a különbséget, mikor visszatérsz a normál edzésekhez.
  • Sokkal több folyadékra lesz szükséged, ezért nagyon oda kell figyelned a hidratálásra. Az étvágyat nagy valószínűséggel csökkenni fog, ezért fenn áll a veszélye annak, hogy kevés energiát viszel be. Érdemes erre felkészülni, előre csomagolni, és még mielőtt elájulnál, pótolni a hiányzó energiát.
  • Könnyíts az edzéseden Elég nehéz hozzászokni a magaslati levegőhöz, főleg ha korábban nem végeztél hasonló jellegű tréninget. Érdemes kisebb terheléssel tervezni elsőre, és ha az jól megy, csak akkor fokozd.

Minden kezdet nehéz, de ha egyszer ráérzel az ízére, nem lehet majd leállítani!

 

Kapcsolódó kép