Borult az edzésterved? Kihagytál egy hosszú távú tréninget? Itt a megoldás

Mindenkivel megesik néha, hogy az edzéstervéből elmulaszt egy-egy edzést. Van, hogy az időjárás miatt kell kihagynunk, van, amikor egyszerűen csak közbejön valami. Azonban nem mindegy, hogy milyen edzéstervből hagytuk ki azt az egy edzést.

Képtalálat a következőre: „missed training plan”

Ha nagy számokban gondolkozol, és tegyük fel, minden edzés alkalmával három-három kilométert emelsz a lefutott távodon, a kihagyott edzés miatt hat kilométerre emelkedik ez a szám két edzés között, aminél már fennáll a sérülés veszélye. Íme, három tipp, hogy ezt megakadályozd!

1. Oszd szét!

Amennyiben valamiért meg kellett szakítanod a távodat, mert például elkezdett esni az eső, akkor megteheted azt, hogy két részre osztod le, és mielőtt letelne a huszonnégy óra, lefutod a másik felét. Nyilván nem lesz olyan hatása, mintha egyben futottad volna le, de legalább elkerülheted a sérüléseket.

2. Helyettesíts!

Ha nagyon nem megy, nem muszáj beszorítanod az amúgy is zsúfolt hétköznapokba egy pótedzést. Ehelyett, ha szoktál intervall vagy emelkedős edzéseket csinálni, egyszerűen csak cseréld ki az egyiket egy hosszú távú futóedzésre.

3. Versenyezz helyette!

A legtöbb edzésterv végén a cél egy verseny teljesítése bizonyos időtartamon belül. Ha hajlandó vagy lemondani arról, hogy jó időt fuss, mert nem akarod kihagyni a versenyt, akkor a hosszú távodat helyettesítheted egy kisebb versennyel is akár, ami rövidebb távú ugyan, de nem erőlteted meg magad, és a versenytapasztalataid is gazdagodnak. Ha sokkal rövidebb ez a versenytáv, fuss előtte néhány bemelegítő kilométert.