Háború a vírusok ellen, mire figyeljünk a téli hónapokban

 

Az elkövetkező hónapokban sokat fogjuk hallani köhögő, gyötört hangú barátainktól. „Valamit bekaptam” – mondják, de az ilyen szabadkozás áldozatnak állít be bennünket, pedig sokszor mi tehetünk arról, hogy a levegőben amúgy is ott leselkedő kórokozók átmenetileg győznek a szervezetünkben. A „rosszak” egyébként is ott tartózkodnak körülöttünk állandóan, és a ködös 5-10 fokban különösen sokan vannak, ilyenkor, januárban és februárban.

Ez egy háború a vírusok ellen, amelyben az immunrendszerünk a mi hadseregünk. A japánok még a metróra is maszkban szállnak fel, ha megfáznak vagy influenza repked a városban. Tudom, nem életszerű a passzív védekezés ilyen formája idehaza, de egy sál és egy sapka még a májusi hűvösekben is jól mutathat, ugyanis ha kihűl a nyálkahártyánk, akár negyedére csökkenhet védelmi vonalunk ereje.

 

Ismert, hogy sportolás után az immunrendszerünk jóval gyengébben teljesít, mint regeneráció után. Ezért fontos ilyenkor különösen óvatosnak lennünk, mint másoknak, ha tömegközlekedést használunk, több emberrel közös helyiségben tartózkodunk, közös kilincseket és egyebeket fogdosunk, ilyenkor érdemes gyakrabban kezet mosni.

Apropó fémek! Azt sokan tudják, hogy az ezüst fertőtlenítő hatású, de azt már kevesen, hogy a réz is az. De azt talán még kevesebben tudják, hogy a rozsdamentes acél felületeken akár tizennyolc órán át életképesek a vírusok. Szóval leginkább ilyen felületeknél vigyázzunk, ne dőljünk be a modern, szép, fénylő, tükrös felületének.

A nyálkahártyánk mellett a bőrünk is nagy felületen választ el bennünket a külvilágtól, így fontos védelmi vonalunk, jó állapota növeli az ellenállást a kórokozókkal szemben. A testápoló használata és a B-vitamin bevitel nagyon sokat segít a karbantartásában.

 

Sokat hallhatunk az antioxidánsokról és a vitaminokról, de sajnos ma már többnyire a tabletták jutnak ilyenkor az eszünkbe, pedig természetes úton is növelhetjük a bevitelt. A szervezetünkben létrejövő káros szabad gyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok között egyensúly kell biztosítani, és erre a vegyes táplálkozás az egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb módszer Az antioxidánsok a szervezet létfontosságú alkotórészei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, ezért is fontos, hogy napi étkezésünk 50-60 dekagramm zöldséget, illetve gyümölcsöt is tartalmazzon, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák. Jó hír, hogy a vörösborban és a csokoládéban is megtalálhatóak.