A futás, mint tudatos meditáció

A meditációról, különösképpen a tudatos meditációról sokat hallhatunk már. A The New Yorker cikke a , „The Higher Life” a tudatosság előnyeiről számol be. Olyan dolgokat említ, mint a  fizikai érzékelés felerősödése és a fájdalomküszöb emelkedése. A tudatosság csökkenti a szorongásunkat, a magas vérnyomást, illetve lehetővé teszi a nyugodtabb alvást.

 

Lizzie Widdicombe, a tudatos meditáció szakértője szerint: „ A meditáció olyan, mint egy utazás. A legjobb rész maga az út amit megteszel míg eljutsz a belső békéig. Sosem jegyeztem le, mi zajlott le a fejemben. Nem csináltam listát a tennivalókról, nem írtam le a beszélgetéseim darabkáit, a régi emlékeimet… Ha a nyugalom beállt, adok magamnak pármásodpercnyi időt a koncentrációra. Ilyenkor úgy érzem magam, minta egy vékony gerendát egyensúlyoznék.”

„A tudatosság fejleszthető akár futással is, hiszen a futás is meditáció. Pontosabban  a tudatos meditáció egy formája, hiszen tudatában vagyunk annak, mi van bennünk és mi vesz minket körül.” mondja Elli Weisbaum, Partners in Mindfulness nevű szervezet társalapítója és oktatója.

Lényegében tehát arra kell törekednünk futás közben – feltéve, hogy célunk tudatosan meditálni – hogy minél inkább kiterjeszthessük elménket, irányítsuk légzésünk, gondolataink, miközben minél több mindent próbáljunk befogadni a  minket körülvevő világból!

Forrás: Running Competitor