Hogyan együnk edzés előtt? Tippek az erőtlenség és rosszullét elkerüléséhez.

Mielőtt rendszeresen edzeni kezdesz, érdemes átalakítanod a táplálkozási rutinodat, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból. Sokat segít, ha alaposan utánajársz a témának, de kezdetben megteszi az is, ha ezeket betartod. Íme az alapszabályok.

Üres gyomor: Sok ember egyszerűen nem tud enni edzések előtt, mert edzés közben nem bírják teli hassal. Ez különösen a reggeli edzésekkel van így. Ha az edzésed egyórás, vagy kevesebb, megteheted, hogy csak vizet viszel magaddal. – Ellenben ha szükséged van egy kis könnyed „doppingra” fogyassz zab vagy energiaszeletet, gyümölcsöt, de semmiképp se sokat!

Csak egyszerűen: A legjobb edzés előtti ételek olyanok, amik nem terhelik le a gyomrod. Zsírban és rostban szegények, de szénhidrátban gazdagok. Ettől, egy keményebb edzés során is elég energiád lesz.

A jó időzítés: Az edzés előtti étkezéseknél, az időzítés a legfontosabb. Minden ember más, de ajánlott több mint fél órával az edzés előtt enni. Így van ideje kicsit leülepedni az ételnek. Egy keményebb edzés esetén jót tehet, ha húsz perccel az edzés vége előtt jót tehet, ha elrágcsálunk egy proteinszeletet, hiszen az segíti a gyógyulási folyamatokat és ad egy kis erőt az edzés befejezéséhez.

Igyál! A megfelelő hidratáció nagyon fontos, és nem csak az edzés miatt. A folyadék szabályozza a testhőmérsékletet, kitisztítja a szervezetet, megnöveli az ízületi folyadék mennyiségét és segíti a sérült sejteknek gyógyulását. Bár nincs mindenkire érvényes szabály, mégis azt ajánljuk, hogy a minimum folyadék mennyiség két és fél liter legyen. Természetesen emberenként változik a folyadékbevitel-szükséglet.

Tartsd meg az egyensúlyt! Még ha nem is az a célod, hogy fölösleges kilókat adj le, akkor is figyelned kell az ételek és tápanyagok megfelelő kombinálására. Ettől energikusnak érzed majd magad és sokkal kevésbé leszel sérülékeny. A bevitt napi kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrát, 25 százaléka fehérje, 15-20 százaléka pedig telítetlen zsír legyen. Persze nem kell elkezdened méricskélni, elég, ha az ételed fele szénhidrát, negyede fehérje, és egy másik negyede pedig egészséges zsiradék.

Kerüld a szemetet! Ha egy egész családot kell etetned, úgy tűnhet, állandóan diétaromboló ételek vesznek körül. A gyermekeidnek és a partnerednek nem muszáj ugyanazt az ételt ennie, mint neked, de adj nekik több zöldséget és gyümölcsöt, és kevesebb finomított cukrot, gluténban gazdag lisztet, és feldolgozott gyorskaját. Nekik is jobb lesz, nem csak neked. Kerüld a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket, és ne feledd, ha nem vásárolsz ilyesmit, kisebb lesz a kísértés is.